Keresztmetszeti anatómia

A képalkotó berendezések (CT, MR, angiográfia, ultrahang) által készített felvételek elemzése, a leletek megírása során az orvosok, állatorvosok, állattenyésztők számára elengedhetetlen a vizsgált terület anatómiájának, felépítésének pontos ismerete. Erre szolgálnak a keresztmetszeti anatómiai munkák, atlaszok. Intézetünkben több ilyen jellegű munka készült az évek során. Elkészítettük a legfontosabb házi haszonállatok (sertés, pulyka) és hasznosított vadállatok (szarvas) és társállatok (kutya, macska) keresztmetszeti anatómiai atlaszát. Ezekben a kiadványokban a CT és MR vizsgálatok során készült felvételeket ugyanabban a síkban készült anatómiai felvételekkel párosítottuk, nagy részletességgel bejelöltük, azonosítottuk a különböző szerveket és azok részleteit.

A képalkotás fejlődése minél részletesebb felvételek elkészítését teszi lehetővé. A kapott adatok már nem csak kétdimenziós felvételekként jeleníthetők meg, hanem lehetőség van különböző nagy felbontású 3D modellek készítésére is. Ennek eredménye többek között, hogy ezek az atlaszok már nem csak könyvekként, korlátozottan legyenek elérhetők, hanem online, interaktív formában (Vetfusion).

Az általunk nyújtott keresztmetszeti anatómiai és képalkotó szolgáltatások az alábbi lehetőségekre terjednek ki:

  • Nagy felbontású, speciális (natív, kontrasztanyagos, dual energy, 3D) képalkotó sorozatok (CT és MR) készítése házi-, vad- és egzotikus állatokról.
  • Keresztmetszeti anatómiai felvételek készítése, a legmodernebb technikákkal, nagy felbontással, professzionális minőségben.
  • A kapott felvételek elemzése, a sorozatok rendezése, az anatómiai képletek pontos azonosítása, feliratozása
  • Igény szerinti 3D rekonstrukciók készítése, a kapott modellek finomítása, javítása, nyomtatása.

keresztmetszeti-anatomia-01

Ló térdízületének 3D rekonstrukciója, elülső nézet

keresztmetszeti-anatomia-02

Ló térdízületének 3D rekonstrukciója Hátulsó nézet, combcsont nélkül

honlaprakutya

Kutya koponya üregrendszerének 3D rekonstrukciója

honlapralao

Ló koponya üregrendszerének 3D rekonstrukciója

sus_szamokkal

Sertés törzs keresztmetszeti felvétel

turkey cross section_szamokkal

Pulyka törzsének keresztmetszeti felvétele