Nagyállat modell kutatások

2001-ben, az intervenciós labor kialakításával és egy új kutatói team felállításával kezdődtek meg egységünkben a nagyállat modell kísérletek, döntően sertés, kis részben juh és nyúl fajokon. Ennek keretében műtétekkel vagy szívkatéteres invazív beavatkozásokkal integrációban történik meg a kórfolyamatok nyomonkövetése modern keresztmetszeti képalkotókkal, majd azok terápiája új gyógyszermolekulákkal és új kezelési eljárásokkal.

Az állatkísérletek jellemzően humán gyógyászati célzatúak, kisebb részben állatorvosi, esetleg agrár vonatkozásúak.

Az orvostudományi kutatások elsősorban a szív- és érrendszeri területre fókuszálnak, ahol stent-implantációkat végzünk, miokardiális infarktust alakítunk ki ballon-oklúzióval, őssejtterápiát, ablációt, billentyűplasztikát és pacemaker-teszteket végzünk, aneurizmákat szüntetünk meg vagy szeptális defektust detektálunk a szív pitvar vagy kamrai falon. Nem kardiovaszkuláris területeken is jelentősek a kutatásaink, így pl. vér-agy gát megnyitást, agyi embólia detektálást, rotátor köpeny sérülést és bőrplasztikát is hajtottunk már végre.

Az állatorvosi jellegű kutatásaink a jelentősebb gazdasági károkat okozó állatbetegségek kialakulását, azok megelőzésének és gyógykezelésének lehetőségeit vizsgálják (pl. gasztroözofageális reflux-szindróma, torzító orrgyulladás, fumonizin toxin fertőzések, ló lábvég betegségek..stb.).

Tevékenységünket kutatási szolgáltatásként vagy közös kutatási program keretein belül végezzük.

A hazai együttműködések mellett (Állatorvostudományi Egyetem, Debreceni Egyetem, Kaposvári Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Semmelweis Egyetem, Szegedi Tudományegyetem) jelentős számú neves külföldi kutató egyetemmel (Harvard Medical School, Stanford University, Karolinska Institute, Zürich University, Hannover Medical University, Medizinische Universität Wien) és ismert céggel (Cardior Pharmaceuticals GmbH, Vetgenerics Research G.Ziv Ltd., Johnson & Johnson, Polyphor AG., Dfine Inc., Eurocor GmbH, ReVENT Inc., SurgRX Inc.) dolgozunk együtt.


Angiográfiás műtőhelyiség